Strony

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Martyna dziennikarz & cooking

Ten post będzie dosyć nietypowy, napiszę coś o moim życiu. Zwykle starałam się tego unikać z dwóch powodów- chcę mieć trochę prywatności oraz, bądźmy szczerzy- kogo interesuje moje życie?

1. Dzisiaj, jako zadanie z języka polskiego przeprowadzałam wywiad z panią prezes. Ja i moja przyjaciółka (autorka bloga http://krainaeventy.blogspot.com/) wcieliłyśmy się w role dziennikarek i rozmawiałyśmy. Moim skromnym zdaniem wywiad się udał. Na pewno musimy jeszcze dużo ćwiczyć, aby osiągnąć szczyt dziennikarskiego kunsztu, ale jak na pierwszy, poważny wywiad wyszło całkiem ok :). Gdy go przepiszemy (it will take a while, rozmowa trwała ok. 16 min) postaram zamieścić go na blogu. Wtedy ocenicie sami.
Talk

paris

The Lazy Blogger | via Tumblr

Swoją drogą praca dziennikarza jest dość stresująca... Do wszystkiego można się jednak przyzwyczaić!

2. Cooking time
W sobotę (swoją drogą moje imieniny) postanowiłam upiec coś dobrego, słodkiego i czekoladowego. Brzmi znajomo, nie? 

American cookies

 Składniki, około 18 dużych ciastek:
100 g masła
1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
80 g brązowego cukru
80 g białego cukru
1 jajko
2 łyżki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej)



  • Jeśli masło było zimne należy pokroić je w kosteczkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Czekoladę połamać na kosteczki, a następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części (najlepiej kroić wypukłą stroną do góry).
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować dużą blachę (lub najlepiej 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, wanilię i wymieszać.
  • W drugiej misce ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
  • Dodać sypkie składniki i zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką.
  • Nabierać po około 2 łyżki masy (lub łyżkę do lodów), formować kulki wielkości gałki lodów i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się nam około 9 kulek a z całej ilości masy ulepimy ich około 18 sztuk. Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra - "uklepać", spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.
  • Pierwszą blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika (u mnie sprawdza się pieczenie na jednej półce wyżej niż środek piekarnika) i piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące. Upiec drugą partię ciastek. Chocolate chip cookies
  • 2 komentarze: